tak taulah kenapa anin rasa sedih arini.... =P sbb nasi ayam kot...
Rinduku padamu tak dapat ku katakan...
bahan-bahan untuk nasi ayam:
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 2 cawan beras
- 1/4 bawang besar
- 2 sudu marjerin Planta(utk warna kekuningan guna brand ni)
- sehelai daun pandan
- 2 kiub knorr pati ayam
- madu bunga (man'nga)
- kicap pekat
- kicap cair
- minyak bijan
- 1/2 ekor ayam
- 1 sup bunjut adabi
- sos tiram
- 1/2 sudu serbuk lada putih
- 1/2 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- [hiasan]
- daun bawang
- daun sup
- bawang goreng
- daun salad/timun
Cara-cara
- Bersih ayam. Potong ikut suka
- Tumbuk bawang putih ,bawang merah dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
- Masukkan air, madu dan bahan2 tumisan tadi. lepas tu mandikan ayam bulat dengan air tersebut. kemudian goreng ayam sehingga keperangan(goLDEn rosted) Masaklah sehingga ayam masak.
- Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan,marjerin planta, garam sikit. Masak seperti biasa.
- Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
- Untuk sos kicap, masukkan kicap cair ,kicap pekat, minyak bijan sikit. Nak guna kena goncang dulu supaya minyak sebati.
- untuk sup ayam guna pati ayam , bawang putih, bawang merah, halia (di blend) guna tengkuk ayam, tambah garam bergantung pada rasa. yumm...yummm... rasa dulu..
No comments:
Post a Comment