resepi-resepi mali...
Bahan-bahan ( 6-7 orang )
- 4 biji ubi keledek
- 2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu
- Inti : gula secukupnya
Cara-cara
- Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. Tumbuk/lenyek hingga betul2 lumat (semasa tengah panas2 lagi) dan dicampurkan dgn gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
- Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan,kalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan ataupun minyak masak, kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur.
- Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas. hati-hati sbb kalo ubi lembik kena air dia cepat kuar gula...
- *kurangkan gula untuk makanan yang berkhasiat
- ** tips: lepas buat bujur dah inti gula.. terus goreng sbb dia cepat meleleh gulanya.. praktical tu penting...
first time buat oklah.. menjadi kata orang dalam umah ni.. lepas ni nak buat apa ek?? idea2
please.... simple but niCE...
p/s: sampai anak madam arash request nak lagi... hehehe =P
p/s: sampai anak madam arash request nak lagi... hehehe =P
No comments:
Post a Comment