Tuesday, June 28, 2011

anin tringin nak buat ini...

thousand of layer to make a puff pastry??
"OMG"- oh menarik giler... merepek lah kalo nak buat ni.. time cuti2 boleh gak la.. banyak masa..
so, kalo teringin sangat beli je yang dah siap dough kat kedai bakery.. heheheh ~seem waant to buy je anin ni..~LOL kat cake confectionery kan ada.. aritu beli egg tart- RM1.90 piece- anin beli 4 biji hehehe.. sedap gak la.... sbb mak selalu pesan " apa yang anin nak makan beli je... jgn sekat.. sementara masih di beri nikmat untuk makan.. makan.. jangan kedekut sangat bab makan ni.." huhuhu... jom masak2..

huhuhu... entah kena sejak-menjak ni.. anin teringin nak makan macam2 lah... aritu masa ada taaruf minggu lepas + talkshow hari bapa anin teringin nak mkn nasi ayam... Nasi aYam kat mana sedap ek?? tapi, memandangkan ceramah tu abis lepas isyak' dlm kul 9 lebih.. kitaorg pun terbantut nak keluar.. lepas solat terus balik rumah.. nak tido.. penat kot.. ili puasa anin teman je.. berbuka bihun goreng yg PMIMSU bagi.. nak minu teh o' dia rasa lain mcm je... *opPs....- 
lepas tu ari isnin lepas anin teringin nak makan tosai pulak... siap tulis kat note GIT lagi... tiba2 je.. lapar sangat ni.. urrmmm.. sedapnya terasa kerangupan -crispy nya tosai marjerin.. tambah pulak dgn kuah kelapa dia.. uish... faveret kak nani ni... anin pun berjangkit gak... heheheh.... sebenarnya tak semua kedai dapat buat tosai yang sedap.. sbb anin penah gak rasa tosai tak sedap.. mcm kat safa,damansara tosai dia masam..(amybe time anin gi tu diaorg rendam kacang hitam tu lama sangat) apa2 pun.. tosai kat ipoh , silibin tu sedaaaappp.... rugilah tak mencuba.. mak.. anin nak balik nk makan SEMUA mkn kat sana... heheheh

resepi tosai:

Bahan-bahan ( 10 keping tosai )

  • 2 cwn beras -rendam 8 jam
  • 1 cwn aluthu - rendam 8 jam
  • 1 kepal nasi
  • sedikit garam
  • minyak masak
  • 1/2 labu bwg besar

Cara-cara

  1. Kisar semua bahan dengan blander hingga halus. masukkan sedikit air semasa blender. air agak-agak padan dengan bahan2 yang nak di kisarlah. kadar kecairan adunan spt apam tapai atau bg yang biasa buat apam lenggang macam tu la
  2. masukkan garam dan kacau rata
  3. peram adunan kira-kira 8 jam supaya adunan naik
  4. culup bwg dgn minyak dan sapu atas kuali rata atau non stick pan
  5. kacau2 adunan tadi. ambil lebih kurang 1 cwn atau 1 senduk adunan dan rata2kan atas kuali anda. masak dgan api perlahan atau sederhana.


semalam lak diaorg ckp arini , rabu ada gathering BMS untuk farewell party Dr Reza lecturer kitaorg.. so, nak masak apa ek?? heheheh... smlm baru buat Che mek molek.. yang ubi keledek di lenyek dlm dia ada gula tu.. =D bagilah sorg sikit... masa dlm lab dah diaorg makan.. ish3... kebulur apa?? hehehe.. entahlah anin tak taulah nak buat apa untuk petang kang.. lepas kitaorg tak jadi swimming smlm anin dah rancang nak buat sardin roll.. wooo-ho.... tiba2 bangun pagi- kalo ada kelas ni.. anin tibai jelah sandwich -kalo tak sempat sangat.. bwk je roti + sardin + butter= buat kat tasik.. hahhaha
sekali k.soleha msg kata "no class and lab for both genetic & haemo today. pls inform others as well,tq."
waaa.... sempat beli pampas puff pastry ni... hehehe *anin2.. budget2 please... ari ahad aritu dah abis dekat rm50, semalam gi tesco extra lagi rm20...huhuhu... mcmne ni?? boros sangat lah... 


dah dililit-lilit pada kon


dah di sapu kuning telur di luarnya... nyumm-nyumm..

nilah hasilnya bila di bakar... =D

dah siap... lagi sedap... rangupnya... hurmmm.... intinya macam karipap..

No comments:

Post a Comment