sAmbal TuMis UdaNG PeTai
Bahan-bahan ( 1 mangkuk kecil )
- Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
- 1-3 keping petai - di kopek
- 4-5 ulas bawang merah kecil
- 6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
- Seketul kecil belacan
- Sedikit asam jawa
- 1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
- Garam, gula- sesudu kecil
Cara-cara:
- Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili kisar. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
- goreng udang dgn minyak yang sedikit untuk mengeringkn isi udang agar isi menjadi kenyal sikit dan tak lembik.
- Masukkan petai, udang, bawang besar, garam & gula secukup rasa. Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.
- Fuh! sedap kalo makan dgn nasi panas, ulam-ulaman dan kicap masin...
SaMbAL tumIs soToNG
Bahan-bahan ( 4 org )
- 5 ekor sotong
- 1 bj bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 15 tangkai lada kering
- 1 st kicap pekat
- 1 senduk minyak masak
- garam & gula secukup rasa
Cara-cara
- Sotong dibersihkan & disiang.
- Lada kering,bawang besar,bawang putih dan halia di kisar halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga betul2 masak lebih kurang 15minit.
- Masuk sotong dan gaulkan rata. Masuk pula kicap pekat,garam & gula secukup rasa. Gaul sekata selama 5minit dan terus angkat alihkan dari kuali. Jgn masak lama2 kerana sotong akan keras & kecut.
SeLAMAt MEncuba rakan-rakan...
No comments:
Post a Comment