NASI LEMAK
Resepi Sihat: Cara Menyediakan Nasi Lemak
Bahan-bahan
a) Untuk nasi
b) untuk sambal tumis
c) untuk ikan bilis dan kacang
d) untuk kangkung
e) bahan untuk dihidangkan bersama dengan nasi lemak
Cara memasak nasi
- Basuh beras.
- Masukkan air, santan cair, bawang merah, bawang putih, daun pandan dan garam.
- Masakkan nasi.
Nota: Untuk memudahkan memasak nasi disarankan penggunaan periuk elektrik. Tudung periuk ditutup dengan kain nipis untuk mengekalkan keharuman nasi.
Cara memasak sambal tumis
- Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga masak atau harum.
- Masukkan bawang besar. Kacau.
- Masukkan air asam jawa. Kacau sehingga sebati. Biarkan ia mendidih.
- Masukkan gula dan garam. Angkat.
Cara menyediakan ikan bilis dan kacang tanah
- Bersihkan ikan bilis dan kacang tanah.
- Bakar kedua-dua sekali pada ketuhar 170 C selama 30 minit atau sehingga rangup.
Cara menyediakan kangkung
- Didihkan air. Masukkan kangkung ke dalamnya selama 1 minit.
- Angkat, tapis dan toskan.
Kandungan nutrien setiap satu hidangan
Kalori : 491 kcal
Lemak : 21 g
Protein : 14 g
Kolesterol : 38 mg
Kalsium : 92 mg
Zat besi : 3.9 mg
No comments:
Post a Comment