Bahan A
- 2 keping mee maggi (direbus terlebih dulu)
- 2 biji telur (di pukul)
- gabungkn kedua-dua bahan dan goreng sehingga keemasan..
Bahan B
- 2 kepingan ayam -hiris kecil
- 2 ulas bawang putih -dicincang
- 100 gm sawi cina-potong kecil
- 100 gm carrot -potong kecil dan memanjang
- 4 tangkai cili padi/cili burung
- 2 sudu makan tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
- 3 cawan air (nak cair buat lebih, pekat sedap lagi..)
- 1 kiub ayam/ 3 sudu serbuk sup
- 3 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar lada sulah
- garam
Cara-cara
1. Ambil sedikit mee dan masukkan ke dalam sebiji telur yang telah di pukul.Goreng dengan sedikit minyak mcm buat telur dadar.
2. Rebus 3 cawan air dengan 2 keping dada ayam. Campurkan dengan 1 kiub ayam. Biarkan mendidih. Tutup api.
3. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan udang,
4. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, dan carrot.
5. Biarkan mendidih dan masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan sawi cina dan bunga kobis. Tutup api dan kacau. Perasakan dengan garam.
6. Tuang kuah ke atas mee yang telah di goreng dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
8. Taburkan bawang goreng dan daun sup/daun bawang.
5. Campurkan sawi cina dan bunga kobis. Tutup api dan kacau. Perasakan dengan garam.
6. Tuang kuah ke atas mee yang telah di goreng dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
8. Taburkan bawang goreng dan daun sup/daun bawang.
Lepas tu ramai-ramai sebut waaaaaaaaa caaaaaaaa
gambaran semata-mata... result esok anin Upload ek... hehehehe
No comments:
Post a Comment